Elektrikli Otomobil Şarjlarından çıkan Yangından Sorumluluk

Elektrikli Otomobil Şarjlarından çıkan Yangından Sorumluluk

Elektrikli araçların artısıyla birlikte site ve apartman otoparklarına kurulan şarj istasyonları ve bunlara erişim için (örneğin 15. Kattan) park halinde bulunan araca uzatma kablosu çekilerek kullanılan şarj üniteleri yangına davetiye çıkarıyor.

Teknoloji geliştikçe nimetleri yanında külfetleri de karşımıza çıkıyor. Nimet-külfet ilişkisi.

Ortak kullanılan site park alanına bu istasyonlar kurulabilir mi, bunun yasal durumu nedir? Site sakinleri ortak karar alıp söktürebilir mi? Yangın çıkarsa sorumlu kim?

Bu soruların cevabına arayalım.

Elektrik şarj istasyonu kurulumu için Site yönetim planında karar varsa doğrudan kurulum işlemleri yapılabilir. Site yönetim planında karar yoksa sitelerde herkesin kullanımına yönelik bir şarj istasyonu Kat Mülkiyeti Kanunun 72’nci maddesinde uyarınca kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile kurulabilir.

Otopark alanında bireysel kullanımlı elektrikli aracı için şarj istasyonu kurulması yenilik ve ilave kapsamında olduğundan kat maliklerinin 4/5 inin onayı gerekir.

Kat Mülkiyeti Kanunu gereği, yenilik ve ilave yapılacaksa, tüm malikleri ilgilendirecekse yapım ve giderine herkes katılmakla yükümlüdür.  Yenilik ve ilave herkesi ilgilendirmiyorsa ilgilisi tarafından karşılanır. Elektrikli araçlar için kurulacak şarj istasyonlarının kurulum gideri de aracın sahibi ya da sahipleri tarafından karşılaşmalıdır.

Mevzuata aykırı şarj istasyonu kurulması halinde Kat Mülkiyeti kanunu 33. Maddesi uyarınca hâkim müdahalesi için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulabilir. Kanundan doğan hakkı olmadığından kiracılar elektrikli şarj istasyonu kuramazlar.

Yukarıdan aşağıya uzattığımız kablonun mesafe uzadıkça hem o şarj için fazla akım çekmesinden kaynaklı elektrik arızaların çıkması muhtemeldir. Evimizde de bunlar olabilir. Mesafe uzadıkça yangına davetiye çıkartır. Bu doğru bir uygulama değil.

Elektrik sistemi imar planının bir parçası olup buna aykırı kablo çekilmesi yasal değildir. Yine şarj istasyonları aşırı elektrik çektiği için apartmanın elektrik sistemine zarar verebilir.

Bazı firmalar sitelere elektrik şarj istasyonlarını bedava takmaya başlamışlar. İzinsiz kurulduysa apartmanın ortak kararıyla söktürebilir. Yangın çıkarsa sorumlular yönetim ve o şarj istasyonu taktıranlardır. TEDAŞ yani Dağıtım şirketi sorumlu değildir. Mantar gibi türeyen araç̧ şarj istasyonları, jeneratör montajında olduğu gibi TEDAŞ’ın yani dağıtım şirketinin kabul yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılması ve apartman kat maliklerinin izni olması lazım.

Apartmanlarda ortak kullanım alanlarına yine ortak kullanım sayacına bağlı olmak kaydıyla şarj istasyonlarının, şarj ünitelerinin kurulması apartman kurallarına apartmanı hukukunu ilgilendiren bir konu. Ortak kullanım sayacına bağlı olduğu zaman da söyle bir haksızlık ve adaletsizlik ortaya çıkabilir.  Elektrikli aracı olan insanlar elektrikli aracı olmayan insanların hakkına girmiş̧ oluyor. Çünkü onun çektiği elektrik ortak kullanım faturasına geleceği için haksızlığa sebep olacaktır. Ortak kullanıma bağlı olan araç̧ şarj üniteleri yönetmeliğe uygun bir şekilde monte edilmesi ve o yangın önleyici tertibatlarının olması gerekir.

Av. İbrahim GÜLLÜ

TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili

ASİYED (Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği) Başkanı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın